Göta,-en Trollhättekanaal Zweden

Geplaatst op 25-02-2025  -  Categorie: Verslag

huiskamer-gothaOp 21 februari 25 werden we gastvrij onthaald bij Rien en Thea in Houten. Na de koffie, thee en Thea’s zelfgebakken appeltaart vertelde Rien over het kanaal. Thea en Rien hadden al uitzoekwerk gedaan ter voorbereiding van een mogelijke tocht daarnaartoe deze zomer.

 Het kanaal heeft een aantal namen. Het gedeelte tussen Göteborg en het Vänermeer heet het Trollhätte kanaal (82 km lang). De vaarweg vanaf Sjötorp aan de oostelijke oever van het Vänermeer tot aan Söderköping aan de Oostzee heet het Götakanaal met een lengte van 190 km. Samen heten de kanalen in de wandelgangen ook wel ‘het echtscheidingskanaal’ vanwege de vele sluizen (58 in totaal) die gepasseerd moeten worden.

 De ontwerper is de Schot Thomas Telford. Deze heeft ook het Caledonische kanaal in Schotland ontworpen en wegens succes daar, in Zweden herhaald. In Zweden moest wel wat meer gegraven worden dan in Schotland (87 van de 190 km zelfs met de hand) en duurde de aanleg vele jaren langer (22 jaar in totaal).

 Net als naar Rome zijn er meerdere routes mogelijk om er te komen.

Wil je rustig aan doen, dan kun je Vlieland-Cuxhaven-Kielerkanaal doen, waarbij ook een aantal stops mogelijk is (Borkum, Norderney, Helgoland). Eenmaal door het Kielerkanaal zijn er ook weer twee keuzes, namelijk naar het noorden en dan starten bij Göteborg of langs de Zweedse oostkust naar het noorden en aan de Stockholmkant starten.

Andere optie is Vlieland-Göteborg ineen óf met een stop in Tybron en dan het Lymfjord óf door Skagerak.

 Er kan wat stroom staan in het kanaal, waarschuwde Rien. Zeker als het veel geregend heeft of als er veel smeltwater is. Soms wel tot 2 knopen. Het Götakanaal is vrij smal! De maximale afmetingen voor je schip zijn: lengte 30 m, breedte 7 m, diepgang 2,8 m en doorvaarhoogte 22 m. En de maximale snelheid is 5 knopen.

Ook moet je minimaal met zijn 2-en aan boord zijn, want er moet iemand meelopen op de kant om het schip te begeleiden bij het invaren van de sluis en aan te leggen. Rien is enthousiast over het plaatsen van een keerblok op het voordek; de te overbruggen hoogteverschillen per sluis zijn namelijk best groot.

 Het kanaal is pittig duur (gauw ca. 1000 euro afhankelijk van de lengte van de boot) maar dan heb je ook wat. Geen liggeld langs het kanaal, gratis havenfaciliteiten en natuurlijk een prachtige tocht. Aanmelden en boeken is minstens vijf dagen vantevoren!

 Op de meren moet je nog wel liggeld betalen. Thea en Rien geven als laatste tip om lid te worden van de Svenska Kryssarklubben (SKK, de Zweedse Cruising club). Dan kun je ook gebruik maken van de mornings (blauwe boeien) om aan te ankeren.

 In augustus hebben de Zweden vakantie en kan het best druk worden. Dit jaar is ook de fietsroute langs het Götakanaal tot fietsroute van het jaar uitgeroepen.

 We kregen allemaal veel zin in het nieuwe zeilseizoen voor de boeg!

Bedankt Thea en Rien!

  

overzicht

 

Voor meer informatie zijn deze links handig: