logo-nvvk

Nederlandse Vereniging van Kustzeilers

 

Nederlandse Vereniging van Kustzeilers

EHBO voor op zee

zaterdag 11 mei 2019

 
Tijd
10:00 tot 16:00 uur
Inschrijfperiode
vrijdag 25 januari 2019 t/m zaterdag 15 juni 2019
Inschrijving te annuleren tot
zaterdag 4 mei 2019
Locatie
Lelystad, aan de jachthaven, restaurant “Aan ut water” (IJsselmeerdijk 17)
Aantal deelnemers
maximaal 8
 

EHBO voor op Zee

Wie een cursus EHBO wil volgen, kan op vele plekken terecht. En er zijn veel varianten voor een dergelijke cursus, al dan niet met een diploma. Maar het uitgangspunt is daarbij altijd, dat professionele hulp binnen handbereik is. Via 112 ben je binnen 10 à 15 minuten uit de brand.

Op zee ben je op jezelf aangewezen, meerdere dagen of soms enkele weken. Om die reden heeft de Veiligheidscommissie, samen met de professionals van het NOVA-college, een cursus ontwikkeld voor EHBO op Zee. Geen saaie lesdag, maar zelf aan de slag. Doen, oefenen. Wegens groot succes werd de cursus vorig jaar meteen een keer herhaald. Dit jaar is er weer een mogelijkheid om die EHBO-Z-dag te volgen. “Wegens succes geprolongeerd” zou je kunnen zeggen.

Zaterdag 11 mei van 09:00 uur tot 16:00 uur te Lelystad, aan de jachthaven, restaurant “Aan ut water” (IJsselmeerdijk 17)

Aantal deelnemers:  10 à 12

Kosten € 120,-, inclusief koffie, thee en lunch.

Na afloop krijg je een handzame samenvatting van lesmateriaal, plus een verklaring van deelname.

 

Verslagje van de EHBO-Z cursus van 16  februari j.l.

 

Zaterdag 16 februari stonden er ’s ochtends in restaurant aan ’t water in Lelystad tien kustzeilers klaar voor de door de veiligheidscommissie georganiseerde cursus EHBO op Zee. In een prettige afwisseling van theorie en praktijk werden we door de dag heengeloodst. Bij de theorie werden allerlei medische noodscenario’s die zich aan boord kunnen voordoen doorgenomen, van bewustzijnsverlies, ontbreken van ademhaling en stoornissen in de bloedcirculatie tot botbreuken, onderkoeling en (brand) wondverzorging. En dit tegen de achtergrond dat hulpverlening van buitenaf niet snel te verwachten is, zoals bij een meerdaagse tocht op de oceaan. Ook de ondersteuning van de Radio Medische Dienst kwam aan de orde. Beurtelings speelden we slachtoffer die gestabiliseerd of verbonden moest worden door de medecursisten of hulpverlener. Maar vooral was prettig dat cursusleidster Carolien praktisch van aard was. Steeds was er aandacht voor hoe je te werk kan gaan als je aan boord níet beschikt over het meest aangewezen hulpmiddel, of als de aanbevolen handeling door plaatsgebrek of door geschommel van de boot niet aan boord is uit te voeren. Wat kan je dan nog wel doen? En hoe? Allerlei praktisch materiaal kregen we in handen om mee te oefenen met daarbij het advies waar dit het goedkoopst te verkrijgen is. Kortom: zeer leerzaam en instructief. Geen gewone EHBO, maar EHBO toegespitst op de omstandigheden aan boord, ver buitengaats. Een aanrader!

img-2240

 

 

Inschrijven